top of page
20221209_111419.jpg

תכנון | שדרוג | החלפת מטבח

איך עושים את זה נכון?

פוסט ראשון בסדרה - פרוגרמה

 

קניתם דירת קבלן, החלטתם לשפץ את המטבח בביתכם הקיים, התחלתם שיפוץ בנכס חדש – יש הרבה מאוד על מה לחשוב ולהתעכב. המלצה שלי  - תתחילו במקום אחד מרכזי ומשם תמשיכו הלאה.

המטבח חשוב לכם ואתם רוצים ומוכנים להשקיע בו. ואתם צודקים -  ברוב רובם של המקרים הוא מהווה חלק גדול ואינטגרלי מהמרחב הציבורי בבית. הוא בעל נוכחות גדולה, פתוח לעיני כל ואתם מבלים בו לא מעט זמן.

הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה לשבת ולפרוט את הפרוגרמה שלכם.

מה זו פרוגרמה ? כתיבה בצורה הפשוטה ביותר של הצרכים, הרצונות, התחושות הרצויות ושאר הירקות שלכם מהמטבח החדש.

האם אתם  – מארחים הרבה / מבשלים מעט וכדומה

אפיינו את המשתמשים במטבח - מספר הנפשות שאתם ושימושים מרכזים.

נניח שאתם משפחה עם ילדים קטנים – ציינו את זה בפרוגרמה - אולי תחליטו שהדבר הנכון עבורכם כרגע הוא להשקיע מעט פחות בחזיתות של הארונות מאחר ויש סיכוי גבוה יותר שהם יפגעו במהלך הזמן (בימבה שנכנסת בחוזקה בארונות מידי פעם, שרפרף או מגדל למידה שמוצמד לעיתים תכופות לארונות המטבח וכדומה) – נקודה שיכולה להוביל אתכם בהחלטות. זה לא אומר שהמטבח ייצא פחות יפה או פרקטי. זה רק אומר שהחומרים מהם הוא יבנה יהיו פחות מושקעים וכך גם כאב הלב שלכם יהיה פחות חזק.

דוגמה נוספת – כמובן שיש גם פינת אוכל אבל הרגלי האכילה אצלכם מתבצעים בצורה יותר קלילה  ואתם מאוד רוצים אי, בנוסף לפינת האוכל. אתם מעוניינים שהוא יהיה פונקציונלי וישרת אתכם במלואו. לא משהו קטן וליד אלא, אי רציני שיכיל את כל הנפשות בו זמנית – לגמרי פרמטר שישפיע על התכנון והתקציב ויש לקחת אותו בחשבון.

אחרי שהבנתם את הצרכים והרצונות שלכם דרגו אותם מהחשוב ביותר אל הזניח ביותר.

סביר להניח שיגיע שלב בו תצטרכו להבין על מה אתם מוכנים להתפשר ועל מה לא. לרוב, בכל זאת יש לכם מגבלות של תקציב ומקום. ובוודאי גם דעות נוספות שנכנסות לחשבון שהן לא בהכרח שלכם (של הילדים או של ההורים או של השכנים... הבנתם את הראש).

שהפרוגרמה תהיה בידכם תוכלו לצאת לדרך לאחר שעשיתם שיקולים ראשונים, הבנתם מה חשוב לכם ועל מה אתם מוכנים לוותר / להתפשר.  לא תצטרכו להתמודד עם שאלות מהותיות בלחץ של זמן ותוך כדי תנועה כי כבר קיימתם חשיבה שקולה ומסודרת והבנתם מה הצרכים האמיתיים שלכם.

פוסט שני בסדרה – ארגונומיה, ובעברית - הנדסת אנוש.

 

אז לאחר שפירטתם את הצרכים והרצונות שלכם מהמטבח החדש. לאחר שהבנתם מה סדרי העדיפויות – על מה אתם מוכנים לוותר ומה העוגנים שהצבתם, אפשר להתחיל לתכנן.

אם קראתם את הפוסטים הקודמים שלי בטח כבר הבנתם שתכנון מקדים הוא המפתח לתכנון נכון. במטבח אין אופציה אחרת אלא לתכנן, לשרטט ולהכין בעצם תכניות לביצוע עבור הנגר.

מה שלא מובן מאליו הוא החשיבה על הנדסת האנוש במרחב המטבח וכמה הוא קריטי להתנהלות יומיומית נוחה ויעילה.

אז מה זה בעצם ארגונומיה | הנדסת אנוש ?

האמת שזה עניין מדעי! העוסק בחקר הממשק ויחסי הגומלין שבין האדם לסביבתו ולכל הפריטים הנלווים או/והאלמנטים במרחב הספציפי.

במילים פשוטות – חקירה מתן פתרונות להתנהלות פיזית יעילה ונכונה במטבח (או במקלחת או במשרד שלכם – מתקיים בכל מרחב).

איפה הכי נכון למקם את המקרר ביחס לשטח העבודה שלכם. איפה הכי פחות יפגע בגב שלכם למקם את הכוסות / הסירים / הצלחות וכדומה.

כאשר חושבים על הנדסת אנוש במטבח בוחנים בעצם את הפעולות הכי בסיסיות שלכם ומה הדרך היעילה והטובה ביותר שתוכלו לקיים אותן.

אחרי שהבנתם את זה אפשר להתחיל לתכנן ולפרוט איזשהו סדר העדפות מהשימוש המירבי ועד לשימוש המועט ביותר.

בנוסף,  הייתי מכניסה לפה חשיבה מקדימה על כמות האחסון הנדרשת עבורכם – שלא היה סתם יותר מידי ובטח!! שלא יהיה מעט מידי, כי אז מתחיל הבלאגן.

יש לכם הרבה סירים? רובם גדולים? אתם אוהבים להציג הרבה מכלי ההגשה שלכם? – אולי כדאי לתלות אותם על מדף ולא לסגור אותם בארון.

אתם ממחזרים וזקוקים לכמה סוגי פחים? – עניין שדורש לא מעט מקום.

החלטתם (כבר מהפרוגרמה 😊 ) שאתם מוכנים להשקיע מקום ותקציב לבניית מזווה – מעולה!

מה אתם הולכים לאפסן שם? זה מוריד צורך במגירות? המקרר גם הולך לשבת שם?

יהיה לכם יותר ממקרר אחד? יש לכם הרבה בקבוקי יין בשוטף שכדאי לאפסן במקום קריר ומוצל? אתם אוהבים שהשיש ריק לחלוטין או מעדיפים שהמיקסר יהיה תמיד נגיש?

יש עוד מלא שאלות בסגנון הזה וכמובן שזה משתנה בכל מטבח. המשותף לכולם הוא שאת כל זאת ועוד אפשר ורצוי לתכנן מראש. ככה תייצרו מיקומיים ייעודיים שינגישו וייעלו את כל השימוש היומיומי שלכם במטבח. ויתרמו כמובן לסדר ולארגון.

פוסט שלישי בסדרה – איך בוחרים סגנון ופלטת גוונים ???

 

יש לכם טריליון רעיונות לסגנונות וצבעים שבא לכם להכניס. אתם כל היום בפינטרסט ויש לכם גם לוחות מסודרים. אבל איך מחליטים? איך עושים התאמות שיוצרות חיבורים הרמוניים נכונים ונעימים?

מ ת מ ק ד י ם באמצעות כמה פעולות פשוטות יחסית:

 

1. מפנימים באמת שלא הכל יכול להיכנס וצריך לעשות בחירות. נסו להבין מה מושך אתכם יותר ומה פחות. אם יש איזה עוגן מוביל אחד שחזק יותר מכל היתר - גוון / הדפס / טקסטורה לכו איתו ואת כל יתר הבחירות הצמידו אליו ותראו מה ואם מתחבר.

2. שמים את כל מה שאתם רוצים בלוחות השראה  ועוזבים את זה לכמה ימים. חוזרים  אחרי שזה ישב לכם במוח קצת בוחנים מחדש ומנקים.  - מה שכבר פחות נראה לכם - בלי הרבה התלבטויות אלא ממש מתחושת הבטן  - מוחקים מהלוח ונפרדים לשלום, ל ע ו ל מ י ם !! לא חוזרים.

3. ההשראות נמצאות בכל מקום, כל היום.  נסו להבין מהסביבה, הטבע, פלטות הגוונים הבנויות שיש לדוגמה בפינטרסט מה עובד.

אף אחד הרי לא ממציא את הגלגל יש שילובים שעובדים יותר טוב ויש כאלו שפחות - אתם רק צריכים לפתוח את העיניים ולהבין מה עובד בשבילכם - איזה שילובים עושים לכם נעים בעיניים ומה מעביר בכם תחושות שנוחות לכם.

תפתחו את צ'אקרת המודעות ותתחילו להביט בעיניים מכוונות מטרה בכל מה שסביבכם - פרסומות / לוגויים / אריזות / תמונות השראה כמובן - נסו רגע להתחבר ולדלות מהן את מה שמתאים לכם. למה אתם אוהבים את התמונה, איזה גוונים קופצים לכם מתוכה. מה אתם אוהבים יותר ומה פחות.

 

4. הרכיבו לעצמכם את כל הנ"ל בעמוד אחד (באמצעות איזושהי אפליקציה שמאפשרת לייצר קולאז') ותראו אם הכל מתחבר – תורידו / תוסיפו / תשנו / תדייקו – עד שישב בול. שהכל יושב יחד מול העיניים, מרוחק מכל יתר ההפרעות הרבה יותר קל לבודד את מה שעובד ומה שלא.

 

5. אם החלטתם ללכת על סגנון מסוים – תיצמדו אליו. נסו להבין מה האלמנטים והניואנסים הקטנים שהופכים אותו לסגנון שהוא.

אם ניסיתים וזה לא מתחבר לכם – וותרו על הגדרות הסגנון ותזרמו עם שילובים של סגנוות קרובים או לחילופין לקיחה של אנקדוטות ספציפיות מהסגנון הספציפי שחשבתם שאתם רוצים – תכניסו נגיעות עדינות ממנו וכך לא תוותרו עליו. וזאת כמובן בהנחה שהכל מתחבר בצורה הרמונית.

6. אחרון וחשוב ביותר -  אל תתייעצו עם מיליון אנשים, גם לא עם שלושה.  זכרו שלכל אחד יש את הסגנון והטעם שלו וזה יערער אתכם. תשמרו את הרעיונות שלכם לעצמכם ולכו עם תחושות הבטן.. אחרת, לא תצאו מזה.  זה רק יבלבל אתכם עוד יותר ויגרום לסחרור עד לכדי ייאוש.

רוצים בכל זאת להתייעץ – תעשו את זה עם איש מקצוע -  אני פה לשירותכם.

 

יאלוש בהצלחה!

תכנון | שדרוג | החלפת מטבח – תכנון ארונות ובחירת חומרים

פוסט רביעי  בסדרה –

אז אחרי שבחרתם סגנון וגוונים. ואחרי שהתמקדתם קצת יותר על איך זה הולך להיראות נשאר לתכנן את המטבח עצמו – את הפונקציות שישרתו אתכם בהתנהלות היומיומית במטבח.

יש כמה פרמטרים שחשוב לקחת בחשבון:

  1. עלויות – מגירות בארונות המטבח מייקרות את העבודה. יש בהן יותר חומר ויותר עבודה. ארונות רגילים יוזילו עלויות.

  2. צרכים – מעבר לעלויות יש את הצרכים שכדאי לקחת בחשבון על מנת להגביר את יעילות השימוש. בשלב זה הייתי ממליצה לכם לסקור את כלי המטבח שלכם ואת האחסון הנדרש (של המצרכים שיש לכם, תבלינים וכו') ולנסות לתכנן מה תאחסנו איפה. א

אם יש תכנון למזווה הרי שהצורך באחסון מזון עובר לשם (למעט אולי מגירה / ארון קרוב בו תאחסנו את הדברים שצריכים להיות נגישים יותר – תבלינים, שמנים וכדומה).

אם אין מזווה – נסו לבנות שיטה מסודרת לאחסון המצרכים שתאפשר שימוש מקסימלי .

  1. גבהים – בהמשך לסקירת הצרכים – הכניסו לתכנון הארונות גם את הגבהים הנדרשים עבור סירים גדולים ומערומים של צלחות , בקבוקים וכדומה.

גם בתכנון המגירות קחו בחשבון את הרוחב הנכון עבור הסכו"ם, כפות ההגשה, כלי העזר וכל הנלווים. כוסות לשתייה קרה, כוסות יין לדוגמה.

ככל שתחשבו על הדברים מראש ותמקמו אותם בשלב התכנון של ארונות המטבח ככה יעילות האחסון תגבר.

זה לא המטבח הראשון שלכם ואתם הרי מכירים את ההתנהלות שלכם – נסו להלביש אותה על המטבח החדש ולייעל, ע"י חשיבה ותכנון מראש.

 

בחירת חומרים

כמה אתם רוצים להשקיע – את היקר ביותר או משהו יותר בסיסי? האם יש ילדים קטנים בבית שיגרמו לכיווץ בבטן בכל פעם שיכנסו עם הבימבה בדלתות הארונות?

האם המטבח הזה הוא מטבח החלומות שלכם או שכרגע הוא בעיקר מותאם תקציב?

כל התשובות כאן נכונות וככל שתעמיקו במה שכון לכם תגיעו לתוצאה טובה ומתאימה יותר. ההיצע היום כל כך גדול שיש מענה הולם וטוב להכל.

 

לכל חברת מטבחים אליה תפנו יציעו לכם מנעד חומרים בהתאם לעלויות ולצרכים שלכם – תבואו מוכנים מראש וככה תוכלו להיות הרבה יותר ממוקדים והבחירות שלכם יהיו טובות ומתאימות.

אז רוצו לתכנן ושיהיה בהצלחה

bottom of page